top of page

Wolgin Roman - Divination & Measurements

2018 - Oil and varnisch on canvas - variable

Wolgin Roman - Divination & Measurements

Na een opleiding in Rusland studeerde hij aan de KABK, volgde hij de Rijksacademie en exposeerde hij internationaal. Deze schilder, waarvan in de afgelopen jaren regelmatig werk te zien was in het Haagse, heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt: zijn werk wordt sterk beïnvloed door zijn Russische achtergrond. In thematiek, maar zeker ook in techniek.

Zelf beweert hij dat zijn virtuoze techniek afkomstig is uit de sociaal-realistische schilderkunst die in de communistische jaren in Rusland onderwezen werd en die ook door zijn vader als staatskunstenaar werd gepraktiseerd. Die techniek gebruikt hij, maar hij probeert er ook aan te ontkomen en ernaast veel andere methoden te gebruiken om zijn thematiek te verbeelden. Op deze manier heeft hij een breed en veelvormig oeuvre opgebouwd. De thematiek heeft in eerste instantie te maken met de veranderingen die in Rusland hebben plaatsgevonden. Hij zet het oude Rusland met haar traditie en religie tegenover de uitwassen van het communisme en het doordenderende kapitalisme dat daar nu opgeld doet.

Recent komt in zijn werk ook de kunstwereld aan bod en de veranderingen die daarin plaatsvinden. In Heden zijn twee schilderijen te zien die refereren aan het werk van Gerhard Richter en Neo Rauch, beiden afkomstig uit het voormalige communistische Oost Duitsland. Kunstenaars die een vergelijkbaar verleden hebben en nu op een enorme schaal zij doorgebroken in het westen. Daarnaast zijn schilderijen te zien die doen denken aan de Mülheimer Freiheit, maar ook een wand met schetsen die voor hem de basis vormen van schilderijen. Deze manier van tekenen is voor de kunstenaar de snelste en meest effectieve manier om ideeën in beeld om te zetten.

bottom of page